Det finns ett oändligt utbud av kosttillskott. Frågan är, behöver man komplettera kosten med piller?
Så här skriver Riksidrottsförbundet om kosttillskott: ”Generellt behöver inte idrottsutövare några tillskott, förutsatt att de äter allsidigt. Endast i undantagsfall såsom vid allergier, sjukdomar, resor, extrem tränings- eller tävlingsbelastning, kan kosten behöva kompletteras och då alltid i samråd med specialister som exempelvis läkare, nutritionist eller dietist.”
Det är svårt att veta vad en ”extrem träningsbelastning” är, men helt klart är att det säljs gott om kosttillskott i landets hälsokostbutiker. Bland både motionärer och elitaktiva är det många som regelbundet äter multivitamintabletter, omega-3 och andra typer av tillskott. Om det förhöjer prestationen och håller sjukdomar borta är svårt att bedöma. Forskarna verkar inte vara överens om behovet.
Det går utan tvekan att bli bäst i världen i löpning utan att äta ett enda kosttillskott. För vissa kan säkert några av tillskotten vara till hjälp för ett bättre idrottande. Det är viktigt att inte överdosera, då kan det motverka sitt syfte och i vissa fall vara farligt.
Om du känner dig ordentligt hängig under en längre period kan det vara idé att kolla så att inte järnvärdena är för låga. Det brukar ha en stor inverkan på allmäntillståndet och på träningen. I övrigt är näringsbrister ovanligt bland löpare som äter en allsidig kost.