ENERGIINTAG UNDER LOPPET

För att prestera så bra som möjligt i längre lopp, som till exempel marathon, är det betydelsefullt att få i sig ordentligt med vätska och energi. Men hur viktigt är det i ett lopp på 5 eller 10 km?

Det har gjorts en del studier på vad det mest optimala kolhydratsintaget är för att prestera så bra som möjligt under tävling. Flera studier pekar på att kolhydratsintaget kan vara ganska högt med fortsatt förbättrad prestationsförmåga, bortåt 80-100 gram per timme. Det motsvarar över en liter sportdryck i timmen om man följer de stora tillverkarnas rekommendationer på spädning.

En liter i timmen är mycket, betydligt mer än vad de flesta dricker. Istället för att dricka så mycket kan du blanda sportdrycken starkt eller ta med dig så kallade energigeler och liquids.

Resonemanget ovan gäller generellt lite längre lopp. För dig som springer Kretsloppet på över timmen kan det vara klokt att få i dig lite energi i form en gel, en liquid eller en näve russin för att inte krokna på slutet. Men överlag behöver du inte så mycket under ett millopp. Dels för att det är så kort tävlingstid, dels för att det är svårt för magen att hantera rikliga mängder vätska och fast föda när du springer.

Om du kutar runt på 45 minuter kanske två muggar vatten är det enda du behöver, om ens det. Springer du på 60 minuter kan du behöva dubbla dosen, samt lite energitillskott i form av kolhydrater. Är du anmäld till 5 km behöver du kanske ingen vätska överhuvudtaget. Men det är individuellt. Pröva ditt upplägg på träning innan det är dags att sätta på sig nummerlappen.