KOSTUPPLADDNING INFÖR ETT MILLOPP

Ska du genomföra ett marathon eller annat långt lopp på flera timmar kan det vara klokt att tänka till lite extra kring kosten dagarna innan loppet. Med en kortare tävlingstid, som vid exempelvis ett millopp, har kostuppladdningen inte samma betydelse.

Du har kanske hört eller läst om motionärer som vräker i sig pasta, sportdryck och så kallade kolhydrats laddare dagarna innan långlopp? Om det behövs eller inte låter vi vara osagt. Inför ett lopp på fem eller tio kilometer behöver du absolut inte en sådan uppladdning.

Många som springer Kretsloppets millopp gör det på mellan 50-70 minuter. Med en så – i sammanhanget – kort tävlingstid behöver du ingen nämnvärd kost uppladdning. Ät precis som du brukar dagen innan.

På tävlingsdagen bör du däremot tänka till. Genom att äta rätt och att inte äta för nära inpå start skapar du bättre förutsättningar för att magen ska fungera som den ska.

Starttiden för Kretsloppets är mellan klockan 12 och 14. Då är det inte läge för en mustig thaibuffé klockan 11.30. Ät frukost den tid du brukar, kanske någon gång mellan klockan 6 och 9. Komplettera sedan med något lättsmält med högt kolhydratinnehåll cirka tre timmar före start.

Ät inte för mycket frukter, grönsaker, fullkornsprodukter och annan fiberrik kost som gör att magen behöver arbeta onödigt mycket.

Tänk också på att även de bästa kostuppladdningarna kan få en mage att rasa. Löpning är hoppigt och lite nervositet och adrenalin på det kan få saker att hända.