PULS- OCH GPS

Behöver du veta puls och tempo när du springer? Nja. En träningsklocka är ett bra och roligt hjälpmedel men absolut inget måste för seriös träning.

Olika individer har olika stor nytta av en puls- och GPS-klocka. Har du tränat i många år och känner ungefär hur mycket du ska ta i vid respektive intensitetszon har pulsen främst ett kuriosavärde. Det ska du dock inte underskatta. Många tycker det är roligt att notera vad pulsen ligger på i uppförsbackar, hur mycket pulsen sjunker i långa nedförsbackar, skillnaden i medelpuls på en given sträcka då du korrigerar din teknik och hur din puls är jämfört med dina träningskompisar.

Hur pulsen dyker i nedförsbackar är också en bra formindikator – sjunker den snabbt är du i bra form. Vissa klockor mäter pulsen vid handleden, men det ger generellt inte alls lika exakta värden som ett traditionell pulsband runt bröstet.

GPS-funktionen är inte heller nödvändig, men det kan vara ett bra sätt att motivera sig, exempelvis genom att hålla ett visst snitt på ett långpass eller mäta hur många mil du sprungit under ett år.

För vissa kan funktionen där du ser snittfarten vara en bra trigger för i träningen, både på lugna och hårda pass.

Dagens puls- och GPS-klockor håller hög klass så det finns alla möjligheter till ett bra köp. Att dela sina träningspass i sociala medier kan vara ett bra sätt att inspirera sig själv och andra, men tänk efter noga innan du börjar göra det så det inte blir ett stressmoment. Träning ska inte ta energi, det ska ge energi.

Idag har sportklockor fler funktioner än det går att hålla reda på, som återhämtningsrådgivare och sömnanalys. Många av dessa finesser är helt onödiga för en motionär. Bland de funktioner som kommit de senaste åren är stegfrekvens en av de bättre. Håll koll på din stegfrekvens om du till exempel tenderar att ligga för lågt.