SÅ UNDVIKER DU SKADOR

Löpning är fantastiskt på många sätt. Det är en tidseffektivt aktivitet som du kan utföra nästan var som helst och när som helst. Sällan mår man så bra som efter ett rejält löppass. Nackdelen med löpning är att många blir skadade. Här kommer några generella tips på hur du håller dig hel.

Det kan vara svårt att helt undvika skador som motionär, särskilt inom löpning där många drabbas av löparknä, hälseneinflammation, hälsporre, benhinneinflammation med mera.

En hel bok skulle krävas för att gå igenom alla löprelaterade skador med tillhörande prehab och rehab, samt hur du bäst tränar din rörlighet för att undvika skador. Generellt så kan du vidta vissa åtgärder för att kunna bedriva ett så skadefritt idrottande som möjligt.

Var försiktig i säsongsskarvarna
För dig som håller på med flera olika idrotter, tänk på att inleda försiktigt när du börjar med en ny träningsform. Det är viktigt att successivt vänja muskler och senor vid aktiviteten, särskilt viktigt när du börjar springa. Öka aldrig direkt från exempelvis ett till fyra pass i veckan, utan låt det ske gradvis.

Har du inte sprungit på flera år bör du inleda väldigt lugnt. Växla gång och löpning och spring aldrig mer än 20 minuter ett streck första månaden. Den här stegringen är urtråkig, men du kommer att tacka dig själv efteråt för att du byggde upp dig från grunden.

Det finns otroligt många exempel på personer som blivit sugna på löpning och direkt inlett med ett upplägg som två pass på 45 minuter per vecka. Det är alldeles för tufft för en kropp som inte är van vid löpning.

Lär dig utvärdera smärtan
Viss smärta, som när det bränner i benen vid backintervaller, är på många sätt positiv. Annan smärta, som en begynnande stressfraktur, är negativ. Ju längre du idrottat och ju mer erfarenhet du har, desto bättre kan du utvärdera smärta.

Det finns skador där en vissa smärta är ”tillåten”, alltså där det kan ha en viss positiv effekt på läkningsprocessen med belastning. Vid andra skador bör du helt avstå från att påfresta problemområdet. Konsultera expertis för just din åkomma.

Gör dina rehabövningar
Du har ont och väljer att gå till en fysioterapeut. Du får övningar som skall göras regelbundet i en måndag, du gör dem frekvent i tre dagar och sen blir det inte mer. Känner du igen dig? Rehabövningar och rörlighetsövningar känns många gånger meningslösa. Även om du inte tror att de gör nytta så gör de ofta det. Ta dig i kragen och gör dina ”tråkiga” övningar, kanske samtidigt som du ser på Tour de France eller På spåret. Tänk på att fortsätta att göra övningarna även när skadan knappt känns längre, för att minska risken för återfall.

Läs på om skadan
Ju mer du läser på i böcker, i tidningar och på nätet, desto mer kan du tillgodogöra dig information och råd från fysioterapeuter, naprapater och läkare. Dessutom gör det att du bättre kan utnyttja de erfarenheter andra idrottare haft av samma typ av skada.