Att träna med joggingvagn, cykelvagn eller en vagn/pulka du drar efter dig på skidor är ett utmärkt sätt att träna kondition och styrka. Många barn gillar att sitta i vagnen och titta sig omkring, prata, sjunga eller sova.
Tänk på att anpassa turerna så de passar barnets mat – och sovtider. För vissa fungerar kanske förmiddagar bra i samband med föräldraledig het. Ibland kan du låta träningen med vagnen utgöra läggningen. Du kan i god tid innan berätta att det blir en ”läggningslöpning”, vilket de troligtvis uppskattar. Sedan gör du i ordning barnen, läser ett par böcker och ger dig iväg. De lär somna ganska snabbt.
Det finns så kallade multivagnar, som med olika kit fungerar till löpning, cykling och skidåkning. De passar bra för dig som utövar flera olika grenar. Är du däremot främst löpare är en renodlad löparvagn med tre stora hjul bättre och framförallt mer prisvärt. Oavsett vagn så tänk på att anpassa däcktrycket utifrån last och underlag, för bästa komfort för barnet. Barnets säkerhet och välbefinnande kommer alltid i första hand.
Du kan träna ungefär samma pass med vagn som utan, men det kan vara klokt att för barnets skull skippa de längsta passen. Intervallpass kan du köra som vanligt. Ta med något att äta, blöjor, kläder, leksaker, napp etc om det skulle behövas. Och tänk på att alltid vara beredd på att direkt avbryta ett pass.
En joggingvagn kan också vara ett bra komplement till den vanliga barnvagn, så välj gärna en modell som är lätt att fälla ihop och packa med och fungerar i vardagen. Vintertid brukar joggingvagnar komma väl till pass eftersom de tar sig fram bra på snö. Glöm inte att köpa till regn- och vindskydd, det medföljer inte alltid.
Teknikmässigt innebär löpning med vagn att du springer med en hand på vagnen och en arm som pendlar fritt. Det kan vara idé att byta hand då och då, men var inte rädd för att bli sned i kroppen om du kör samma sida hela tiden. Det lär krävas mycket stora träningsmängder med vagn för att lyckas med en snedbelastning av den anledningen.
I uppförsbackarna blir det rejält jobbigt och då behövs ofta båda händerna på handtaget. Tänk på att inte hänga i svanken så att rumpan putar ut för mycket, spänn istället bålen för att få en bättre och mer skonsam hållning, som dessutom ger mer styrketräning. Backintervaller med joggingvagn är oerhört jobbigt, pröva gärna!
Att springa med någon som inte har vagn ger fin träning. Nedför och på flacka partier går det ganska lugnt, men för att hänga med en vagnlös kompis uppför får du springa på ordentligt. Det kan bränna i låren och ge bra styrketräning.