VINTERLÖPNING

Här får du lite tips på hur du kan träna löpning under vintermånaderna. Med rätt utrustning är det både härligt och roligt att komma ut i mörkret!

Tränar du inför Kretsloppet kan det vara klokt att under vintern lägga en stor del av träningen på alternativa träningsformer, som exempelvis längdskidåkning, långfärdsskridskor och spinning. När det är lång tid kvar till september behöver inte tonvikten av träningen ligga på löpning. Däremot är det bra att underhålla benen genom att springa minst en halvtimme i veckan, så du minskar skaderisken och får en kortare startsträcka när våren väl kommer. Självklart är det inte fel om du vill springa mer än ”bara” en gång i veckan under vintern.

Vill du slippa mörker, kyla, halka, regn och snö så finns det många fördelar med att springa på löpband, vilket vi beskriver i en annan artikel här på Kretsloppets hemsida. Men i den här texten fokuserar vi istället på hur du löptränar utomhus även under vintermånaderna. För visst är det härligt att komma ut i friska luften efter en lång dag på kontoret!

Tre sätt att koppla greppet
För dig som löptränar på vintern är det viktigt att springa säkert i alla väder, oavsett ambitionsnivå. Att ge sig ut och springa med vanliga löpskor på isiga cykelbanor och såphala stigar är ingen bra idé. Du kan slå dig rejält eller sträcka dig och missa månader av träning. Dessutom är det lätt att spänna sig när du inte kan lita på att skorna fäster mot underlaget, vilket kan påverka träningen negativt.

För att få fäste på halt underlag finns det som tur är flera lösningar, alla med olika för- och nackdelar:

  • Dubbskor: Ser ut som vanliga löpskor, men sulan är vinteranpassad och utrustad med metalldubbar.
  • Halkskydd: Som en sele/galosch av gummi med metalldubbar som du drar över din vanliga löpsko.
  • Lösa dubbar: Skruvdubbar som du själv monterar i sulan på din löpsko. Skorna bör vara väl uppbyggda för att dubbarna inte ska kännas genom sulan.

Dubbskor
Att använda riktiga vinterlöpskor är det bästa valet för dig som springer mycket under den vita årstiden. Det är helt enkelt det mest kompromisslösa alternativet för att få ut så mycket som möjligt av löppassen när det är halt. Men också det dyraste.

 

I början av millenniet fick du leta efter dubbskor, men numer har alla större skotillverkare minst en variant. Det du ska tänka på när du letar efter en lämplig modell – förutom att de uppfyller de krav du har på en löpsko i sig – är att dubbarna sitter rätt placerade. De ska sitta långt ut i kanterna, inte samlade i mitten, för att ge bästa grepp. Detta blir särskilt tydligt när du springer i svängar. 

 

Dubbarna bör helst vara minst tio till antalet och de ska vara slitstarka. Det kan vara svårt att avgöra, men nuförtiden används till stor del hårdmetall, som håller många mil. Det kan ändå vara klokt att inte nöta för mycket bar asfalt. Ren asfalt kan också upplevas stötigt med dubbar. Fryser du lätt om fotlederna kan en modell som går upp lite grann längs benet vara att föredra, alternativt ett par damasker (som ibland kallas gaiters).

 

Fördel med dubbskor: Bäst grepp och bäst löpkänsla.

Nackdel med dubbskor: Det mest kostsamma alternativet.

Cirkapris: Många modeller kostar runt 1500-2000 kr<br><br>

 

Halkskydd
För dig som vill använda samma löpskor på vintern som på sommaren är halkskydd en lämplig väg att gå. Det blir inte riktigt samma löpkänsla och inte lika bra grepp som på ett par dubbskor. Men ett par halkskydd speciellt framtagna för löpning som täcker hela fotsulan kan ge en riktigt trevlig löpupplevelse. Gå inte och köp någon förenklad variant som bara har några dubbar på hälen, det både förstör löpkänslan och ger jämförelsevis sämre grepp.

 

Vissa modeller är utrustade med fyra dubbar under fotbladet och två under hälen. De kan ha utbytbara dubbar som är tillverkade i slitstarkt, härdat stål. Välj storlek så att passformen är tight på skon och att halkskydden sitter bra på foten under träningspassen. Greppet är som sagt inte lika bra som välgjorda dubbskor, men det är å andra sidan en mycket mindre investering. Dessutom kan det vara en fördel om du gör ärenden samtidigt som du springer: behöver du gå in någonstans så är du förmodligen inte så välkommen med dubbskor (till exempel på parkettgolv i en butik), men ett par halkskydd kan du lätt ta av. 

 

<strong>Fördel med halkskydd:</strong> Billigt, behöver inte köpa extra skor. Smidigt att ta av och på. Bra alternativ för dig som inte springer så många mil på snö och is.

<strong>Nackdel med halkskydd:</strong> Inte samma grepp och löpkänsla som dubbskor. Gummit slits ut över tid och livslängden blir kortare än ett par dubbskor.

Cirkapris: Från 150 kr

 

Lösa dubbar
Om du har ett par skor över – eller har ett par verkliga favoritskor som inte finns i dubbad variant – kan du addera lösa skruvdubbar. Det är ett enkelt och väl fungerande sätt att få fäste på halt underlag. På vissa modeller kan du skruva i dubbarna med ett medföljande verktyg. Dubbarnas längd kan variera och många gånger rekommenderar tillverkarna längre utstick på bakre halvan av skorna. Men du bestämmer såklart själv både placering och längd. Vi har testat dubbarna på lite olika skor och det enda problemet vi identifierade är om sulan inte är tillräckligt tjock. Då kommer du att känna skruvarna i varje fotnedsättning – det vill du inte. I övrigt är de lösa skruvdubbarna ett bra alternativ.

 

Fördel med lösa dubbar: Billigt och bra grepp.

Nackdel med lösa dubbar: Du ”förstör” ett par skor. Risk för att dubben går igenom sulan.

Cirkapris: Från 300 kr för ett bra set.