STÄRK DIG MED VINTERLÖPNING

Får många tar utelöpningen en paus under vintern. Tänk gärna tvärtom istället. Passa på att springa även när minusgraderna anländer, gärna när snön ligger djup.

Om du främst springer som motionsform kan vara klokt att under vintern lägga en viss del av träningen på alternativa träningsformer, som exempelvis längdskidåkning, långfärdsskridskor eller olika typer av konditionsredskap för inomhusbruk.

Det är lång tid kvar till sommarhalvårets motionslopp så det är inte nu du behöver springa som mest. Däremot är det bra att underhålla löpningen varje vecka, så att du minskar skaderisken och får en kortare startsträcka när våren väl kommer.

Vill du slippa mörker, kyla, halka, regn och snö så finns det många fördelar med att springa på löpband. Men här fokuserar vi istället på hur du löptränar utomhus även under vintermånaderna. För visst är det härligt att komma ut i friska luften efter en lång dag på kontoret!

Se fördelarna med snön
Att pulsa fram i ett snötäcke på flera decimeter ger bra träning och är en härlig naturupplevelse. Snöpulsning – som bland annat den legendariske löparen Gunder Hägg ägnade sig åt – påminner till viss del om löpträning i en mosse. Du sätter både konditionen och styrkan på prov.

De perfekta förutsättningarna för snöpulsning är torr nysnö som går ungefär upp till knäna. Går snön upp till höften blir det kanske lite väl tufft och om det bara ligger fem centimeter snö på marken blir utmaningen inte lika stor. Fördelen med minusgrader är att du slipper bli plaskblöt, samt att snön inte blir onödigt tung.

Få dagar per år
För att kunna springa i djup snö behöver du kämpa för varje steg. Räkna med att pulsen går upp och räkna med att musklerna i underkroppen får jobba hårt, inte minst höftböjarmuskeln (iliopsoas), som bland annat är involverad i diagonalåkningen för dig som åker skidor. Spring gärna med ett par stavar om du känner att de inte är i vägen. Det kan vara en fördel att använda stavar som är någon decimeter kortare än de du har för klassisk skidåkning.

Antalet dagar per år då det är minusgrader och flera decimeter snö i Götaland är lätträknade. Och om de förutsättningarna skulle infinna sig är nog många betydligt mer sugna på att åka skidor. Men testa gärna om de rätta förutsättningarna skulle infinna sig.

Myrlöpning
Ett likvärdigt alternativ till snöpulsning är myrlöpning, där du sjunker ner på varje steg och ibland fastnar med foten. Det gör att du får jobba hårt med bland annat höftböjarmuskeln för att lyfta benen. Många drar sig för att springa i en myr/mosse, vilket kan bero på oviljan att smutsa ner sig samt att du får cirkulera runt på ett litet område istället för att springa en längre runda. 

En annan anledning till att få har upptäckt myrlöpning – och även snöpulsning – kan vara att man inte tänker på det. Därför påminner vi dig nu. Ut och spring i snön och i myren. Det är jobbigt, kul och stärkande!

Behåll greppet
Snöpulsning brukar inte kräva några särskilda skor. Det är sällan halt att springa i djup snö.

Att ge sig ut och springa med vanliga löpskor på isiga cykelbanor och såphala stigar är däremot ingen bra idé. Du kan slå dig rejält eller sträcka dig och missa månader av träning. Dessutom är det lätt att spänna sig när du inte kan lita på att skorna fäster mot underlaget, vilket kan påverka träningen negativt.

För att få fäste på halt underlag finns det flera lösningar:

  • Dubbskor: Ser ut som vanliga löpskor, men sulan är vinteranpassad och utrustad med metalldubbar.
  • Halkskydd: Som en sele/galosch av gummi med metalldubbar som du drar över din vanliga löpsko.
  • Lösa dubbar: Skruvdubbar som du själv monterar i sulan på din löpsko. Skorna bör vara väl uppbyggda för att dubbarna inte ska kännas genom sulan.

Se till att synas
Det bästa sättet att synas när du springer i mörker är med reflexer och pannlampa. Reflexer finns i många olika former, bland annat som detaljer på skor och kläder, som spray du kan applicera på utrustningen, som tejp och som visibilitetskläder. 

Generellt så är reflexerna betydligt mer avgörande än färgerna på dina kläder när det är mörkt. Hellre en svart jacka med stora reflexpaneler än en neongul jacka utan reflexer. 

Hur mycket du själv behöver se när du springer beror på var och hur fort du springer. Håller du dig främst på upplysta vägar och bara tar någon kort avstickare ibland, behöver du inte särskilt starkt ljus. Om du däremot springer intervaller på små stigar i en djup granskog är du i behov av en mer kraftfull lampa.

Om du inte bara löptränar, utan även cyklar, åker skidor och åker rullskidor i mörker bör du satsa på en ljusstarkare modell, med fästen för hjälmen och styret.